<

 

Hvis du tenker på forskjellene vi har sett på, er de egentlig forskjeller i tid, rom og hvem vi er.

Tid. Hvis det er onsdag, og du nettopp har funnet et spennende skjell, må du vente ei uke før du får fortalt skjellklubben om det. Men om du var med på ei e-postliste, ville du sende ut en e-postmelding onsdag ettermiddag. Folk ville lese den når det passet dem. Folk ville svare når det passet dem. Samtalen er ikke avgrenset til bare tirsdag ettermiddag. Den er der alltid og pågår med eller uten deg. Du kan hoppe inn når du vil.

Rom. I den virkelige verden bor du her, og jeg bor halvannen mil unna, så vi ser ikke hverandre så ofte. Og Paolo bor mange tusen kilometer borte i Italia, og Indira bor enda flere tusen kilometer lengre borte i India. Den virkelige verdens rom adskiller oss. På veven skiller ikke rommet oss. Det knytter oss sammen... ved hjelp av e-post, nettprat, øyeblikksmeldinger og pekere.

Hvem vi er. Rom gjør det vanskelig å bevege seg rundt, derfor bor vi på ett sted og er stort sett den samme personen dag etter dag. Men vi kan smette inn og ut av veven og prøve ut å være forskjellige slags folk. Det selv-et vi noen ganger føler vi sitter fast i i den virkelige verden, gir slipp på veven.

Hvis tid, rom og hvem vi er er annerledes på veven, da er den virkelig et bemerkelsesverdig sted.

Pekere å utforske

Spørsmål om tid og rom

Historiske kart fra hele verden (engelsk tekst)

 

 

 side 1 side 2 side 3 side 4 side 5 side 6 side 7 side 8 side 9 side 10 side 11 side 12 side 13 side 14 side 15 side 16

Dette er en oversatt barneversjon av David Weinbergers bok
Small Pieces Loosely Joined: A Unified Theory of the Web.
copyright © 2002 David Weinberger