Kapittel 2: Veven og den virkelige verden

Det finnes milliarder av sider på Verdensveven. Hvis de ikke var knyttet til hverandre, ville det bare vært en diger haug med sider.

Hva knytter dem sammen? I den virkelige verden følger en side etter en annen side fordi bokomslaget holder dem sammen. Men på veven er to sider bare "ved siden av" hverandre om de peker til hverandre. Som du vet, er en peker tekst eller bilde på en vevside som du kan klikke på, og som tar deg med fra en side til en annen. Pekerne lenker milliardene av adskilte sider på veven sammen til en vev.

Dette kalles "hyperkoblinger" for å vise at de ikke er som koblinger i den virkelige verden. Hvis jeg vil koble sammen to hunder i den virkelige verden, ved å hekte sammen halsbåndene deres, må de to hundene stå veldig nær hverandre. Det går ikke om én hund er i Trondheim og den andre i Roma. Men på veven kan en side i Trondheim hyperkobles like enkelt til en side i Roma som du kan koble sammen en side du har laget med en din nærmeste nabo har laget. Det er det som er "hypert" med en "hyperkobling".

Pekere å utforske

Søk i tre milliarder sider med søkemotoren Google

Trondheim

Romas og Romerrikets historie

En side om kjæledyr med og uten halsbånd

 

 

 side 1 side 2 side 3 side 4 side 5 side 6 side 7 side 8 side 9 side 10 side 11 side 12 side 13 side 14 side 15 side 16

Dette er en oversatt barneversjon av David Weinbergers bok
Small Pieces Loosely Joined: A Unified Theory of the Web.
copyright © 2002 David Weinberger