Det er bare den første forskjellen mellom veven og den virkelige verden. Her er noen flere:

I virkeligheten er det grenser for hvor mange nære naboer du kan ha. På veven kan du ha så mange "nære naboer" du bare vil. Ditt nettsted kan ha hundrevis av pekere, og ingen vil klage over at nabolaget blir overfylt og trangt, eller at huset foran dem sperrer utsikten.

Her er en forskjell til. Det er en begrenset mengde landjord her på planeten. Hver gang noen bygger en ny bygning, har hun eller han brukt opp litt av den landjorda. Når noen bygger et nytt nettsted på veven, er det annerledes - ikke nok med at det ikke bruker opp noe, det gjør faktisk veven større. Hvis veven hadde 20 milliarder sider fra før, har den nå 20 milliarder og én side. Det er ingen grense for hvor stor veven kan bli, men det finnes en grense for hvor stor byen din kan bli.

En annen forskjell er at når du flytter til et nytt nabolag i virkeligheten, bor det folk der fra før. Du må ta de dårlige naboene "med på kjøpet", sammen med de gode. På veven skaper du ditt eget nabolag ved hyperkoblinger mellom ditt nettsted og nettstedene som du liker. Hvis det er et nettsted om skjell som påstår at skilpadder og pastaskjell er skalldyr, lar du bare være å peke til det, fordi du vet at det er feil. Du får velge alle naboene dine på veven.

Pekere å utforske

Bilder av jorda (engelsk tekst)

Satelittbilder som viser bosettingsmønstre (engelsk tekst)

Havskilpadda - en eldgammel koloss

Om pasta og pastaens historie (på dansk)side 1 side 2 side 3 side 4 side 5 side 6 side 7 side 8 side 9 side 10 side 11 side 12 side 13 side 14 side 15 side 16

Dette er en oversatt barneversjon av David Weinbergers bok
Small Pieces Loosely Joined: A Unified Theory of the Web.
copyright © 2002 David Weinberger