Men den største forskjellen på veven og den virkelige verden har å gjøre med grunnen til at nettsteder bruker pekere. I vårt eksempel la jeg en peker fra min side til museet, fordi jeg tenkte at folk som besøkte mitt nettsted, ville interessere seg for museets nettsted. Hver peker på veven er lagd av noen med vilje. Vanligvis er det fordi personen tror at besøkende vil synes det andre nettstedet er verdt å bruke tid på - kanskje fordi det er informativt, eller det er underholdende eller komisk.

Det er ganske spesielt, dette. Veven er en vev på grunn av hyperkoblingene som knytter sidene sammen. Men hver peker uttrykker noens interesser og anbefalinger. Hvis du skulle lagd et kart over veven som viste alle nettstedene og alle pekerne, ville du lagd et kart over ting de 500 millionene mennesker som er på veven, interesserer seg for.

Det er helt forskjellig fra et kart over den virkelige verden, som viser hvor fjellene ligger og hvor havet slutter og landet begynner. Kartet over den virkelige verden viser hva vi mennesker har fått som utgangspunkt. Veven viser hva vi har valgt å bry oss om.

Og det er akkurat det som er så spesielt med veven som sted. Det er ikke lagd av fjell, hav, ørkener og skoger. Det er lagd av mennesker som bryr seg om ting sammen.

Pekere å utforske

Kartnett

Kart over veven (engelsk tekst)

 

 side 1 side 2 side 3 side 4 side 5 side 6 side 7 side 8 side 9 side 10 side 11 side 12 side 13 side 14 side 15 side 16

Dette er en oversatt barneversjon av David Weinbergers bok
Small Pieces Loosely Joined: A Unified Theory of the Web.
copyright © 2002 David Weinberger